wtorek, 5 stycznia 2016

Piersi z kurczaka "po cichu" ;)

Szybkie i dobre. Po prostu.


Potrzebujemy:
  • niedużą pierś z kurczaka (podwójna na dwie osoby)
  • ser camembert (użyłam takiego z grzybami)
  • olej z pestek winogron
  • przyprawy (wybrałam mieszankę ziół do zapiekanek, ale można poeksperymentować, więc nie piszę o żadnych konkretnych, proszę wybrać według własnego upodobania)
Mięso myjemy i oczyszczamy z błon, nacinamy górną część (na przykład w sposób taki jak na zdjęciu poniżej) i wpychamy w powstałe szparki ser camembert pokrojony w małe plasterki. Natłuszczamy niewielką ilością oleju na całej powierzchni i posypujemy przyprawami/ziołami.






Tak przygotowane piersi umieszczamy na kratce w piekarniku i pieczemy pół godziny w 170-175 stopniach używając funkcji grill+termoobieg. Po upływie czasu pieczenia wyciągamy z piekarnika wilgotne, aromatyczne i niesamowicie miękkie mięso. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz