czwartek, 14 stycznia 2016

Likier śmietankowo-cukierkowy

... gęsty jak budyń i słodki jak Werther's Original ;)


Potrzebujemy:


  • puszkę mleka zagęszczonego (użyłam słodzonego)
  • 1,5 szklanki wody
  • 300g cukierków Werther's Original (dwa cukierki w tę czy tę stronę nie zrobią różnicy)
  • 1,5 szklanki spirytusu  
Do rondelka wlałam wodę i wrzuciłam cukierki, na małym ogniu podgrzewałam je dość długo, aż wszystkie cukierki się rozpuszczą. Niestety jest to dość nudne zajęcie, ponieważ cały czas trzeba je mieszać a rozpuszczanie trwa ponad pół godziny. Ale za to kolejne kroki będą już szybkie i proste ;) po ostudzeniu masy cukierkowej wlewamy ją do butelki, dolewamy pozostałe składniki i mieszamy. Zostawiamy na tydzień w ciemnym miejscu i próbujemy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz