wtorek, 7 czerwca 2016

Muffiny z beza lub bez

...mocno czekoladowe!


Przygotujmy:
- szklankę mąki
- 25g kakao
- niecałe pół szklanki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja (osobno żółtka i białka)
- 60g roztopionego masła
- półtorej tabliczki posiekanej czekolady (do wyboru)
- można dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego

Bierzemy dwie miski - w jednej umieszczamy suche składniki, w drugiej mieszamy mokre (z jajek tylko żółtka). Przelewamy mokre do suchych, mieszamy tylko do połączenia i dosypujemy posiekaną czekoladą.
Wykładamy do foremek na muffiny.

Jeśli wybieramy wersję z bezą - przydadzą się dwa oddzielone białka. Ubijamy je ze szczyptą soli, dodajemy 100g cukru pudru. Wykładamy na masę czekoladową w foremkach.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu musimy odczekać 10 minut i możemy wyjąć pyszne babeczki z formy.

Używam silikonowych foremek na muffiny, bardzo polecam takie rozwiązanie! Nic nie przywiera, a wzór jaki wychodzi na ciastkach jest tak dobrze odwzorowany, że nie trzeba kupować ozdobnych papilotek :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz